Ana içeriğe atla

Git Server .gitignore Kullanımı VE Önemi

Daha önce Github’dan bir proje veya kütüphane indirdiyseniz veya git server ile yapılmış bir proje ile çalıştıysanız bu proje dosyasının içinde .gitignore türünde bir dosya olduğunu görmüşsünüzdür.
Bu dosyayı istediğiniz bir text editöründe açarsanız proje içindeki klasör isimlerinin, dosya türlerinin, belge isimlerinin veya daha karmaşık yapıların olduğunu görecekseniz. Bu yazımda .gitignore ne işe yaradığını, nasıl kullanıldığını ve önemini anlatacağım.
.gitignore Git Server ile çalışırken proje dosyası içinde belgelerde, dosya türlerinde, klasörlerde yaptığınız değişiklikleri Git Server tarafından görmezden gelinmesini, izlenilmemesini sağlayabilirsiniz. Yani commit yaparken bu dosyalar üzerinde işlem yapılmasını engelleyebilirsiniz. Kısaca .gitignore nedir diye açıklayacak olursak, .gitignore Git Server projelerinde projeye eklemek istemediğiniz veya yapılan değişikleri izlemek istemediğiniz belgeleri, belge türlerini, klasörleri Git Server’a bildirdiğimiz dosya uzantısıdır. Örneğin: .gitignore dosyasını bir text editöründe açıp “*.txt” gibi bir yazı yazarsanız Git Server proje içindeki tüm .txt dosya türlerini görmezden gelecektir. İsterseniz buradan devam ederek .gitignore kullanımına detaylı bakalım. Bunun için, örneklerle devam edebiliriz.
*.php
#Proje içindeki .php uzantılı tüm dosya türlerinin izlenmemesini sağladık
Mainpage.html
# Proje içindeki Mainpage.html dosyasının izlenmemesini sağladık
!index.php
#Yukarıda tüm .php uzantılı dosya türlerinin izlenmemesini sağlamıştık. !index.php ise izlenmeyen dosya türü olan .php uzantılı dosyalar içinden index.php izelemesini sağlıyoruz. Yani “!” işareti ters işlevini görerek dosyaların izlenmesini sağlar.
Assets/Videos
Bununla Assets/Videos içindeki tüm dosyların izlenmemsini sağlamış oluyoruz. “#” işareti .gitignore içinde yorum yazmak için kullanıldığı için açıklamaları da bu karakterle başlamayı tercih ettim. .gitignore içinde, yukarıdaki temel kullanımların dışında bu kullanımların kombinasyonları da birleştirilerek istenilen dosya ve dosya uzantılarının izlenmesi engellenebilir. Bunlara örnek:
Assets/Images/*.gif
Assets/İmages/Explanation/*.txt
!Assets/İmages/Explanation/list.txt
Görüldüğü gibi .gitignore yapısı çok primitive ve basit olsa da çok kullanışlıdır. Nerde diye sorabilirsiniz? Bunun içim biraz Git Server yapısını ve kullanım alanlarına bakmak lazım. Bilindiği gibi Git Server sadece metin içeriklerdeki değişiklikler için uygundur. Yani metin içerikler dışında örneğin .zip dosyası, video, resim, muzik ve başka dosyalardaki değişikliklerin Git Server tarafından izlenilmesinin bir mantığı da yoktur. Boşu boşuna işlem süresinin artmasına neden olabilir. Git Server değişikliklerin algılanmasında çok hızlı olsa da bunu metin içerikleri dışındaki içerikleri için yapamaz. Ama projelerinizde muhakkak metin içerikli olmayan dosya türleri olacaktır. Git Server tarafından bu dosyaların izlenmesini engellemenin yolu da .gitignore kullanmaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4