Ana içeriğe atla

Git Server Commit Mesajlarının Önemi ve Doğru Kullanımı

Git Server, Git Mesaj Ekleme, Değişiklik MesajıGit Server kullanırken, profesyonellik gerektiren konulardan bir tanesi Commit mesajları veya commit açıklamalarıdır.  Neden mi? Çünkü bir gün sonra, bir hafta sonra, bir ay sonra, bir yıl sonra hatta 5 yıl sonra projede ne iş yaptığınızı, projenizde hangi değişiklikleri yaptığınızı, ne zaman yaptığınızı ve kodun hangi kısımlarında değişiklik yaptığınızı anlamanız bu mesajların içeriğine bağlıdır.

Commit Mesajları Projenizdeki Değişiklikleri Takip Edebilmek İçin Yazılır

Öncellikle commit mesajlarının neden yazıldığını çok iyi anlamak lazım. Commit mesajları projenizle ilgili açıklamalar için ve ya projenizi anlatmak, proje boyutunu veya bütçesini açıklamak için değildir. Commit Mesajları projenizde yaptığınız değişikliklerle ilgili yazdığınız açıklamalardır.

Commit Mesajlarının Yazılması

Commit mesajını commit komutunu uygularken ekleriz. Örnek kullanımı aşağıdaki gibidir. Eğer Commit Mesajınız 1 kelimeden daha fazla ise(ki öyle olacaktır) mesajlarınızı çift tırnak(“Mesajınız burada”) içinde olmalıdır. 
Git commit –m “Proje Kurulumu”

Commit Mesajları Önemlidir!!!

Projede değişiklikler yaptıkça commit sayıları artmaya başlar. Geriye dönüp baktığınızda, yaptığınız değişikler konusunda sizi yönlendirecek kelimelerin veya cümlelerin secimi önem kazanır.Yazdığınız Commit Mesajı yaptığınız değişiklikler ile ilgili sizi bilgilendirmelidir. Aynı zamanda bir projede çok kişinin çalışabileceği öngörülerek herkes için açıklayıcı olabilecek ifadeler kullanılmalıdır. Bu yüzden bu konuyu önemseyip bunun üzerine makale yazmak istedim.  

Commit Karakter Uzunluğu 50 Karakteri Geçmemelidir!!!

Commit karakter uzunluğu çok önemlidir. Neden mi çünkü çok uzun yazılar yazmak hem yazarken hem de okurken zaman kaybı yaşamanıza neden olacaktır. Tabi ki yaptığınız değişiklikler çoksa, yazdığınız mesaj da, yaptığınız değişikliklere bağlı olarak açıklayıcı olması açısından uzun olabilir. Buna rağmen yazdığınız mesajın 50 karakterden uzun olmamasına özen gösterin. Bun rağmen çok kısa açıklamalar da olabilir ama açıklamanızın yaptığınız değişiklerle ilgili açıklaması gerekiyor.

Cümlelerde Şimdiki Zamanı veya Geniş Zamanı Kullanın!!!

Commit mesajları yazarken dikkat etmeniz gereken huşulardan bir tanesi de cümlelerin hangi zamanda kullanılacağı. Birçok profesyonel yazılımcı ve bu konuda eğitim veren kişiler tarafından önerilen yöntem geçmiş zaman yerine, şimdiki zamanda kullanılması. Neden mi? Çünkü daha önce yazılan commit mesajlarını okurken, sizi değişiklikleri yaptığınız ana, zamana götürecektir. Bunu test edebilirsiniz… Bu konuya örnek verecek olursak “Ana sayfa içinde menü açılımındaki Hata Giderildi” mesajı yerine “Ana sayfa içinde menü açılımındaki hataların giderilmesi” gibi bir ifade kullanabilirsiniz. Ayrıca yaptığınız değişiklikler ile ilgili kişi zamirleri de kullanmak doğru yöntem olarak kabul edilmez. “Ben ana sayfa içindeki menü açılımındaki hataları giderdim” gibi bir ifade yerine yukarda olan “Ana sayfa içinde menü açılımındaki hataların giderilmesi” en ideal commit mesajları için idealdir.

Kendi Mesaj Yapınızı Oluşturabilirsiniz

Önerilen bir yöntem de, yaptığınız değişikliklerle ilgili organizasyonel bir yapı oluşturmak. Örneğin değişiklik yaptığınız dosya ismi, yaptığınız değişikliği, değişiklik türü şeklinde bir yapı tercih edebilirsiniz. Aşağıdaki örnekte olduğu gibi
-[pages/contact.html]
-[değişiklik]
-[İletişim numaralarının güncellenmesi]
Bu konuda çok yorum yapmayacağım. Kendi organizasyon yapınıza göre siz kendi yapınızı oluşturabilirsiniz demenin yeterli olduğunu düşünüyorum.


Son olarak şunu belirtmek istiyorum ki, değişikliklerle ilgili yazılan mesajlar önemlidir. Yukarıda yazılanlar dışında kendi mesaj organizasyonunuzu yapıyorsanız, tüm proje ekibince bu yapıya uyulmasına dikkat etmelisiniz. Mesajlarınız yapılan değişiklikle ilgili açıklayıcı olmalı ve söz kalabalığında uzak durmalısınız…

Bu konuda sorularınız varsa lütfen sormaktan çekinmeyin. En kısa sürede yanıtlamaya çalışacağım…
Kolay Gelsin…

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s