Ana içeriğe atla

IntelliJ IDEA İle Jar Dosyası Oluşturma

IntelliJ IDEA Java programlama dili kullanan geliştiriciler için vazgeçilmez seçeneklerden bir tanesidir. Java altyapılı bir çok teknoloji ile geliştirme fırsatı tanıdığı için de kurumsal firmaların çoğunda tercih edilen IDE'dir. Visual Studio ortamına alışmış geliştiricilerin de kolayca adapte olabileceği türden bir program olması tercih nedenlerinden bir diğeridir.

Bu makalemde oluşturduğunuz bir Java projesinden Jar dosyası nasıl oluşturulduğunu resimlerle açıklamaya çalışacağım. Diğer proje türleri de İntelliJ dünyasında aynı şekilde oluşturulduğunu da söylemem gerek. Örneğin bir web projesi olarak war uzantılı bir çıktı da aynı yöntemle elde edilir.

1. Öncelikle File menüsünden Project Structure sekmesine tıklayın.
Bu işlemin windows işletim sisteminde kısa yolu: Ctrl+Alt+Shift+S

IntelliJ IDEA İle Jar Dosyası Oluşturma

2. Açılan menünün sol tarafında olan Artifacts sekmesine tıklayın. Buradan resimde de görüldüğü gibi + butonuna tıklayın. Açılan sekmeden proje türü olarak JAR ve From Modules With Dependencies seçeneğine tıklayın.

IntelliJ IDEA İle Jar Dosyası Oluşturma


3. Java Main fonksiyonun belirtilmesi: Her Java projesi main metodundan çalışmaya başladığı için bir sonraki adımda Jar dosyasına dönüştüreceğimiz modülü ve bu modül içindeki main metodu içeren sınıfı belirtiyoruz ve Ok butonuna tıklıyoruz.

IntelliJ IDEA İle Jar Dosyası Oluşturma


4. Output Directory'nin belirtilmesi: Bu adımda aşağıdaki resimde olduğu gibi derlenmiş Jar dosyasının hangi klasörde oluşturulacağını belirtiyoruz. Tüm işlemleri tamamladıktan sonra Ok düğmesine tıklayıp çıkabiliriz.

IntelliJ IDEA İle Jar Dosyası Oluşturma


Yukarıdaki adımları sıra ile uyguladıysanız tek adım Jar dosyasını oluşturmak kaldı. Bunun içinde aşağıdaki adımı uygulamamız gerekecek.

Build Menusune gidin ve Build Artifacts seçeneğine tıklayın. Bu işlemden sonra genellikle ekranın ortasına Artifactsların listelendiği bir sekme açılacak. Buradan daha önce oluşturduğunuz artifactslar listenecektir. Oluşturmak istediğiniz projeyi seçerek açılan Action seçeneklerinden Build seçeneğine tıklayın. Bu daha önce belirtmiş olduğunuz çıktı klasöründe (4. adımda yaptığımız işlem) Jar dosyasını bağımlı olduğu kütüphanelerle birlikte oluşturacaktır. 

Umarım yazım faydalı olmuştur. Sorunuz olursa en kısa sürede yanıtlayacağımızdan emin olabilirsiniz.

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s