Ana içeriğe atla

İlk Web Tarayıcı (En Eski Web Browser)

Günümüzde hemen hemen tüm cihazlarda vardır web tarayıcıları.
Web tarayıcıları internette dolaşmak, web sitelerini görüntülemek için kullanılan programlardır...

Web tarayıcıları web site kodlarını görselleştirerek insanların görebileceği, anlayabileceği hale dönüştüren araçlardır. En çok kullanılan tarayıcılara Google Chrome, Opera, Safari, Mozilla Firefox, Yandex Browser örnek verebiliriz. Bu makalemizde ise biraz daha geriye giderek ilk web tarayıcıyı inceleyeceğiz. 

Ne zaman geliştirildiği ile ilgili bir bilgi olmasa da halka açık ilk web tarayıcı 1993 yılında NCSA Mosaic ismiyle 1993 yılında kullanıma sunulmuştur. Bu yıllarda web teknolojileri de gelişmediği için genel olarak metin tabanlı içerikleri görüntüleyebilen, bir anlamda tarayıcı geçmişinin ilk ürünüdür diyebiliriz.
Aşağıdaki resimde Mosaic tarayıcısının resmi yer almaktadır.


NCSA Mosaic (İlk Web Tarayıcı)
İsterseniz makalenin bu aşamasında NCSA Mosaic web tarayıcısının da tarihsel gelişimine bir göz atalım.
1990-lı yılların başlarında web genellikle metinlerden oluşuyordu. Ama gelişen teknolojiler resimlerin, videoların, muziklerin de web sitelerinde olmasını zorunlu hale getiriyordu ve genellikle bu gibi özellikler yani multimedia verileri linklerin arkasına saklanırdı. Eğer multimedia verileri görüntülenmek ve ya dinlenmek istenirse bu linklere tıklanılır ve yeni sekmede kullanıcılara sunulurdu.

Illinois Üniversitesi 'Supercomputing Uygulamaları Ulusal Merkezi veya NCSA' da bir grup öğrenci web'in daha kullanışlı ve kullanıcı dostu bir web tarayıcıya ihtiyaç olduğunu düşünüyordu. Böylece daha iyi bir tarayıcı oluşturmak için çalışmaya başladılar. Bazı diğer erken prototip tarayıcıların da iyi özelliklerini bir araya getirerek 22 Nisan 1993 yılında NCSA Mosaic 1.0 sürümünü yayınladılar.

Sonuç olarak, NCSA Mozaik, metin ve görüntülerin satır içi görüntülenme yeteneğine sahip ilk web tarayıcıydı. Bu da aynı pencerede aynı sayfaya resim ve metin ekleyebileceğiniz anlamına geliyordu. Bu da web tarayıcılar tarihçesi için tarihi bir dönüşüm noktasıydı. Yukarıdaki bahsedilen özellikler dışında da mevcut web tarayıcılarının sahip olduğu bir çok özelliğin bu çalışma sonrası hayatımıza girmiş olması bu web tarayıcının teknoloji geçmişi için çok büyük önemi olduğunu söyleyebiliriz.

Son olarak konuyu özetleyecek olursak, halka açık olarak sunulan ve web tarayıcılar geçmişinin atası olarak kabul edilen web tarayıcı NCSA Mosaic'dir. Bu web tarayıcı bir grup Illinois Üniversitesi öğrencisinin çalışması sonucu teknoloji ve web dünyasına aadını altın harflerle yazdırmıştır. Web teknolojilerine kazandırdığı özelliklerin en başında ise aynı pencere için multimedia dosyaları ile zenginleştirilmiş göze hoş gelen web site gösterimi olmuştur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s