Ana içeriğe atla

Evlilik Ne İster?

Evlilik, güçlü ve başarılı yetiştirilecek evlatların kalesidir. 
Evliliklerin olmadığı toplumlarda, eşcinsellik ya da farklı cinsel sapkınların yer aldığı beraberlikler çoğalır. Bunlar da toplum yapısını bozar, aile kavramını bitirir. 

Efendimiz (s.a.s.): “Evlenin, evlilik benim sünnetlerimdendir" buyuruyor.



Günümüz evlilikler ile geçmiş zamanın evliliklerini karşılaştırırsak, günümüz evliliklerine bakınca, evliliklerin bir tiyatro sahnesini anımsattığını görüyoruz. Aktörler hazır, oyun başlar ve beklenen sonla biter. Çünkü Salının geleceği Pazartesinden bilinir. Evlilik oyunu oynayanlar, ebedi gelecekleriyle oynadıklarının farkında değiller.

Kimse oyun oynamadığının, farkında değildir. Ama film bitti mi rollerinin farkına varırlar. Eskiden bir gelin gittiği eve beyaz gelinliğiyle gider, beyaz kefeniyle çıkardı.

Bu kuralın doğruluğunu savunmuyorum elbet de, ama insanoğlu evlilik hayatını artık günümüzün gelgitleriyle, TV dizileri, film sahnesi rollerindeki ışıltılı romantizm dolu, kusursuz bir hayatla yasamak istiyorlar.

Fecebook Evliliklerine Dikkat

Şöyle gençlerimizin beklentilerine bakacak olursak, önce bir ortamda tanışıyorlar, sanal ya da gerçek, facebook, twitter, düğün, kafe, kumsal, arkadaş ortamları vb. İki genç de kendilerini üstün meziyetleri olan mükemmel bir birey olarak gösteriyorlar.

İlk yanlışa merhaba diyerek, gençlik heyecanı gözler de başlayıp, ihtiras ve istekler doğrultusunda devam eder.

Kızlar makyaj ve süsün altında saklanırken, erkekler romantizmin altına sığınıyorlar. Heyecan, ihtiras ve TV dizilerindeki hayallerle bütünleşip evlenme kararını veriyorlar.

Evlilik hayatinin olmazsa olmazı aileler, maalesef artık en son duyanlardan ve boyun eğip kabullenenlerden oluyor. Aileler ne yapalım bize sormadılar, hayat onların hayat bize de saygı duymak düşer deyip topu karşı kaleye yollarlar.

Gençlere Evlilikte Yol Gösterici Olmalıyız

Pardon orda durun?

Karar elbet de gençlerin olacak ama onlara yasanmış tecrübelerden derlenen bir hayat anlatılmalı büyükleri tarafından…

Herkese soruyorum; evlatlarınız zorlu bir yolculuğa çıkacak olsa ve sizde önceden o yolculuğu yapmış olsanız, evlatlarınızı uyarmaz mıydınız? Yanına alacaklarını, dikkat etmesi gereken kuralları, tüm zorlukları hatta çok tehlikeli bir yolculuk olacağınıza eminseniz engellemez misiniz?

Hepinizin bu soruya evet dediğini duyar gibiyim. Öyleyse aileler bu önemli hayat meselesinde gündeme girip, nerede tanıştıklarından tutun, mesleği, ailesi, inancı, kişiliği, komsularıyla, arkadaşlarıyla olan irtibatı ailesine verdiği önemi araştırılıp bir puzzle parçaları gibi,tek tek evladınızın önüne koyup, puzzle parçalarının oluşturduğu kişilik resmini evladınıza sunmalısınız…sonradan yaşanacak sürprizleri önlemek için… Şuan dikkat edilmeyen gençlik ihtiraslarıyla kenarda bekletilen Din, inanç, örf, adet, gelenek, görenek, aile yapısı ve yasam kalitesi, evlendiksen sonra birden ilk sıraları almaya baslar. Sebep artık heyecan bitmiştir, tiyatro sahnesinden hayata dönülmüştür. Ailelerin de gençler üstündeki etkileri de o zaman ortaya çıkmaya başlar. Gençleri birden sarsarlar, neler oluyor, bunlar var mıydı?

Evet, vardı hem de kocaman, dini inancını sorgulamaya gerek yoktu, herkesin bir inancı vardır elbet her kes özgür istediği gibi yasabilirdi…

Örf, adet, gelenek, görenek neydi ki bu zamanda kalmış mıydı, en başta aranmayan gelenek kuralları ortaya çıkınca buda ne ya diye soruluyor. Sonradan değişir dedikleri küçücük gördükleri her şey artik sahnedeydi, o zaman küçücük gördükleri maddiyat da evlenince kocaman bir sorunla çığ gibi üstlerine düşer, hani maddiyat mutluluk getirmezdi bir evladı yetiştiren özellikle anne ve babasıdır.

Ağacı yetiştiren toprak değil midir?


Toprak verimli değilse, gerekli gübre, su, verilmezse ağaç meyve verebilir mi?

Aile yapısı dünyaya ahirete bakış açısı sonradan ortaya çıkmaz o hep var dır fakat aşk gibi 3 harfin arkasına sığınılır…

Doğru Seçilmiş Eş Hayata İlaçtır

Evlilik bir çift ayakkabıyı benzer aslında, biri büyük olursa, yürümek de zorluk çekersin, biri yüksek biri alçak olursa, topallarsın, yola çıksan da başaramazsın. Tencere kapak olmalı, kapak kapanmazsa, o yemek pişmez!

Evlilik hayatını yasamaya başlamak dünyaya yeni gelen bebek kadar sancılı ve zordur. Doğru seçilmiş eş sancılara ilaçtır.

Efendimiz (s.a.s.): "Her biriniz, sükreden bir kalp, zikreden bir dil, ahiret işinize yardımcı olacak mümine bir kadın edinsin” buyurur.

Evlilik Birlikte Mutluluğu İnşa Etmektir

Evlilik, sadakat ister.

Evlilik, güven ister.

Evlilik, sevgi ister.

Evlilik, beraber ağlamak, beraber gülmek ister.

Evlilik, eşlerden birinin hasta olunca diğerinin şifa olmasını ister.

Evlilik, zor bir yolculuk da omuz omuza mücadele ister.

Evlilik, yıllar geçse de gözlerde tek bir resim olan eşi ister.

Evlilik, maddi manevi destek de el ele vermek ister.

Evlilik, eşlerinin bir birbirlerine seni seviyorum demelerini kalpten ister.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4