Ana içeriğe atla

String JSON verilerini Javascript Objelerine Dönüştürme


Bu makalemizde metin halinde yani, string formunda JSON verilerini Javascript Objelerine Dönüştürme işleminin nasıl yapıldığını, bunun için hangi metodun kullanıldığı ve en en esası da string json verilerini ne zaman JavaScript objelerine dönüştürme ihtiyacı duyarız bunlardan bahsetmeye çalışacağım.

JSON sözünün açılımı Javascript Object Notation'dır. Yani Javascript web programlama dilinin temel obje ve veri yapısı JSON üzerine kuruludur. Ama doğal olarak bu verilerin objelerde tutulması ile metin olarak json formatında tutulması arasında fark var ve çoğu zamanda bu iki yapı arasında geçişler baş vermektedir. Örneğin bir dosyadan JSON formatında tutulan bir veriyi, değişkenlere eşitlemek isteyebiliriz. Çünkü bir dosyadan metni okuduğumuzda bunun JSON formatı olarak değil metin olarak alırız ve buna sadece metni okuduktan sonra karar verebiliriz.

İşte bu gibi durumlarda kullanacağım metot

JSON.parse(text[, reviver])
metodudur. Makalenin devamında ise bu metodu parametrelerini ve dönüştürülecek metin formatının doğru olmadığı durumlarda fırlatılan SyntaxError hata türünden kısaca bahsetmeye çalışacağım.

Bir önceki paragrafda da bahsettiğim gibi JSON formatındaki string verilerini JavaScript objelerine dönüştürmek için kullanılan metot JSON.parse metodudur. Bu metot 2 parametre alır ki, bunlardan birincisi zorunlu alan yani metin alanı, ikinci alan reviver(türkçesi kuvvelendirici madde veya uyarıcı gibi tercüme edebiliriz) ise dönüştürme işlemine yardımcı olmak için girilen bir değer gibi düşünebiliriz. Ama ikinci değer opsiyonel bir alandır yani burada en azından JSON.parse(dönüştürülecekMetin) formatında uymaktır.

Metodu tanıtırken de vurguladığım gibi bu metodun çalışması sırasında hata oluşursa SyntaxError tipinde hata oluşur. Bu da genelde metnin JSON kuralları içinde tanımlanmamış olmasından kaynaklanmaktadır. Buna bağlı olarak özellikle kullanıcı gelen verileri direk dönüştürüyorsanız metodu try catch bloğu içine almakta fayda var. Sonuç olarak metodu aşağıdaki gibi yazabiliriz.

try{
 var donusturulenJsonObject=JSON.parse(metin)
}
catch (e) {
 console.log(e instanceof SyntaxError);
 console.log(e.message);
}


Son olarak konuyu özetleyecek olursak bu makalemizde metin formatında veya string JSON objelerinin JavaScript nesnelerine nasıl dönüştüreleceğini gördük. String JSON verilerini Javascript Objelerine Dönüştürme işlemi için kullanılan metot JSON.parse metodudur.

Konuya ilgi gösterip okuduğunuz için teşekkürler. Umarım yazı faydalı olmuştur. Konuyla alakalı sorularınız olursa bana yazabilirsiniz...


Yorumlar

  1. json = [
    {"isim":"a","filmler":"Aksiyon"},
    {"isim":"b","filmler":"Animasyon,Komedi"},
    {"isim":"c", "filmler":"Aksiyon,Savaş"},
    {"isim":"d", "filmler":"Komedi"}
    ]

    Buradaki sadece aksiyon dizilerinin index değerini nasıl alabilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmlerde Aksiyon içerenler diye yapabilirsin

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s