Ana içeriğe atla

Windows İşletim Sistemine "pwd" Komutu Ekleme

Linux Windows
Linux işletim sistemi kullanmaya alışmış kişilerin en çok kullandıkları komutlardan bir tanesi pwd komutudur. pwd komutu çalıştığınız dizini göstermesi için kullanılan komuttur. Linux çekirdekli işletim sistemlerinde farklı olarak windows işletim sistemi komut satırında çalışırken normalde çalıştığınız dizini komutun başına ekler ve böylece hangi dizinde çalıştığınızı extradan pwd komutunu yazmanıza gerek duymadan size gösterir. 
Buna rağmen söylemem gerekir ki pwd komutu yazmak bazen size yapacağınız işle ilgili düşünme süresi tanır ve o komutu yazana kadar yapacağınız işi hatırlatır... yada yaptığınız işten zevk almanızı sağlar... size bilgisayar kullanmanın ne kadar zevkli olduğunu his ettirir...(en azından benim için öyle)


Bu makalemdeki amacım windows işletim sistemine pwd komutunu eklemek. Aslında bu yöntemle kendinize özgü komut satırı komutları oluşturabilir ve ya diğer işletim sisteminde gördüğünüz ve windows işletim sisteminde olmayan özellikleri de kendi kullandığınız bilgisayara ekleyebilirsiniz...

Konunun daha iyi anlaşılabilmesi için yaptığım işlerin ekran görüntüsünü de paylaşmaya çalışacağım. Öncelikle komutlarınızı bir araya toplayacağınız bir klasör oluşturun. Bu klasörün içine pwd komutunun çalışacağı bat dosyasını ekleyeceğiz. (Komutları çalıştıracağınız klasörü ayrı tutmakta fayda var. Hem düzenli olması açısından hem de bu dizini windows'a tanıtacağımız için bu dizin içinde sadece komutların olması faydalıdır.)
Ben C dizini altında commands diye klasör oluşturdum ve bu klasörün içinde pwd.bat diye dosya oluşturdum. pwd bat dosyasına aşağıdaki satırı ekledim.

echo %cd%

Bu komut bize mevcut çalıştığımız klasörü göstermek için eklenmiş komuttur. Zira bu komutu komut satırından da çalıştırırsanız size mevcut çalıştığınız klasörü gösterecektir.

Önemli Not: dosya ismini nasıl verirseniz komut satırından komutu bu isimle kullanacaksınız. Örneğin dosya ismini mevcutdizin.bat verirsek o zaman mevcutdizin yazdığımızda bize mevcut dizini gösterecektir.

Dosyaya komutu ekleyip kaydettikten sonra ikinci yapacağımız işlem ise bu dizini windows'a tanıtmak olacaktır.
Bunun için aşağıdaki resimde olduğu gibi Bilgisayarım'a sağ tıklayarak Özellikler sekmesine tıklayın, buradan Gelişmiş sistem ayarları'na sonra da Ortam Değişkenleri butonuna tıklayın.


Windows Komut Satırına Komut Ekleme

Burada karşınıza kullanıcı değişkenleri ve sistem değişkenleri adı altında ikiye bölünmüş ekran çıkacaktır. Burada sistem değişkenlerine daha önce oluşturduğum klasörü tanıtacağız. Bunun için sistem değişkenleri içerisinde yer alan Temp'i bulun ve düzenle deyin. Buradan da yeni deyib oluştuduğunuz dizini buraya ekleyin ve tamam deyin. Ben C altında command klasörü oluşturduğum için eklediğim dosya ismi buna göredir. Siz de hangi dizine oluşturduysanız tam dizin ismini yazın. Tüm işlemleri yaptıktan sonra ekran görüntüsü aşağıdaki gibi olacaktır.


Windows Komut Satırına Komut Ekleme


Tüm dediklerimi aynen yaptıysanız tamam deyerek herşeyi kapatın. Eğer komut penceresi açıksa kapatıp tekrar açın. (Önemli
Kalan son işlemse yaptığınız işlemi test etmek olacaktır. Bunun için açtığınız komut penceresine pwd yazın veya dosyayı hangi isimle oluşturduysanız...
Ben pwd ismiyle oluşturduğum için pwd komutu yazdığımda sonuç aşağıdaki gibidir..

C:\Users\USER\Documents\SQL Server Management Studio>pwd

C:\Users\USER\Documents\SQL Server Management Studio>echo C:\Users\USER\Documents\SQL Server Management Studio
C:\Users\USER\Documents\SQL Server Management Studio

C:\Users\USER\Documents\SQL Server Management Studio>mevcutdizin

C:\Users\USER\Documents\SQL Server Management Studio>dir   | find "Directory"

 Directory of C:\Users\USER\Documents\SQL Server Management Studio

Makalemizde anlatılanları makelenin başında da vurguladığım gibi tüm komutlar için uygulayabilirsiniz. Bu işlemleri uyguladıysanız bundan sonra yapacağınız tek işlem yeni komut dosyalarını tanıttığınızı klasör içine eklemek olacaktır.

Umarım makalem faydalı olmuştur. Konuyla alakalı sorularınız olursa bana yazabilirsiniz....
Eksik gördüğünüz noktaları da bildirirseniz makalenin daha da gelişmesine yardımcı olabilirsiniz...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s