Ana içeriğe atla

Git Server Yapılandırma Ayarları - Git Config

Git Server  Config (Yapılandırma) işlemlerine geçmeden önde biraz teknik bilgi vermek istiyorum. Git Server'da 3 işlem seviyesinde yapılandırma yapabilirsiniz. Bunlar sistem, kullanıcı ve proje bazında yapılandırmalardır. Bunun dışında çok kullanılmayan ama git tarafından desteklenen iki config yapılandırması daha vardır. Bunlardan birinci herhangi bir dosyadaki config dosyasının yapılandırması ve blob obje yapılandırmasıdır.
Genel olarak Git Server’de yapılandırma yapabilmek için git config komutu ve buna bağlı parametreler kullanılır. Git config konusunda yardım alabilmek için Git Server tarafından sunulan yardım içeriğine git help config komutunu kullanarak erişebilirsiniz.



Sistem Yapılandırması


Git Server Sistem yapılandırması, bilgisayardaki tüm kullanıcılar düzeyinde yapılandırma yapmanız imkan sağlar. Kullandığınız işletim sistemine göre sistem yapılandırması Git'in fiziksel olarak kurulu olduğu yerde, genelde windows için Program Files\Git\etc\gitconfig, Unix ve benzeri işletim sistemleri için /etc/gitconfig içerisinde yer alır. Eğer sistem bazında yapılandırma yapmadıysanız bu dosyaları görmeyebilirsiniz). Sistem bazında yetkilendirme yapmak için git config --system  user.name=”Ensiklopedia” şeklinde bir yazılım tercih etmelisiniz. Bana göre sistem bazında kullanıcı tanımlamak doğru bir yaklaşım olmasa da uygulanabilirlik alanlarını da gördüm. Bunun dışında yapılandırma yapacağınız tüm ayarları sistem bazında uygulamak istiyorsanız bu yöntemi tercih edebilirsiniz.


Kullanıcı Yapılandırması


Git Server üzerinden kullanıcı bazında yapılandırma bilgisayara giriş yapmış kullanıcı bazında yetkilendirme imkanı sunar. Git Serverın anlatıldığı gibi 3 seviyede de desteği bulunsa da profesyonel yazılımcılar tarafından en çok tercih edilen yöntem kullanıcı bazlı yapılandırmadır. Bu yüzden bu konuda yapılandırmayla ilgili yapmanız gereken önemli konuları anlatacağım. Git Server üzerinden git log yaparsanız daha önce yaptığınız commitler listelenecektir. Burada dikkat ederseniz sizinle kullanıcıyı ilgilendiren iki bilgi göreceksiniz. Bunlara kullanıcı adı ve email adresleridir. Bu yüzden Git Server yapılandırma ayarlarınızı yaparken bu iki işlemi yaptığınızdan emin olun. Bu işlemi yapmak için aşağıdaki komutları kendi kullanacağınız ada ve email adresine göre değiştirebilirsiniz….
git config --global user.name=”Ensiklopedia”
git config –global user.email=email@domain.com
Kullandığınız işletim sistemine göre kullanıcı yapılandırmaları kullanıcı klasöründe (genelde windows için $HOME\.gitconfig, unix benzeri işletim sistemleri için ~/.gitconfig içerisinde yer alır. Eğer kullanıcı bazında yapılandırma yapmadıysanız bu bu dosyaları görmeyebilirsiniz)


Proje Yapılandırması


Proje yapılandırmaları ise projenizde .git/config içerisinde yer almaktadır. Kullanıcı yapılandırmasını anlatırken dediğim gibi Git Server üzerinde en çok tercih edilen yapılandırma türü, kullanıcı yapılandırması olsa da, proje bazlı olarak da git config user.name=”” şeklinde bir yazılım tercih edebilirsiniz.


Yapılandırmaları Görüntülemek


Git Server üzerinde yapılandırmaları görüntülemek için git config –list komutunu kullanabilirsiniz. Ayrıca yapılandırma seviyesine göre de kısıtlama yapabilirsiniz. Örneğin sadece sistem bazında yapılandırmaları görüntülemek istiyorsanız git config –global –list komutunu kullanabilirsiniz… Aynı zamanda config dosyalarının yukarıda belirttiğim fiziksel konumlarına giderek de cat komutu ile komut satırında görüntülemeniz mümkün. Ayrıca görüntülemek için başka bir editör seçerek de devam edebilirsiniz…

Bu konuda sorularınız varsa lütfen sormaktan çekinmeyin. En kısa sürede yanıtlamaya çalışacağım…

Kolay Gelsin…

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4