Latince 'status quo' kelimelerinin Türkçeleşmiş hali olduğunu söyleyebileceğimiz 'statüko' sözcüğü Türk Dil Kurumu sözlüğünde 'Süre gelen durumun devam ettirilmesi' açıklaması ile tanımlanır.
Statüko sözcüğü TDK sözlüğünde aşağıdaki gibi tanımlanmıştır.
Köken: Latince
1. (isim) Süregelen düzenin korunması durumu, sürer durum.
2. (isim) Yürürlükte bulunan antlaşmalara göre olması gereken veya süregelen durum, sürer durum.
Statükocu sözcüğü TDK sözlüğünde aşağıdaki gibi tanımlanmıştır.
1. (sıfat) Süregelen durumu korumaya meyilli olan.
2. (sıfat) Değişime direnen.
Statüko kelimesi esas olarak gündelik yaşamda çok kullanılan bir sözcük değildir. Kullanım istatistiği incelendiğinde genellikle lisans ve lisansüstü eğitim alan kişiler ile politikaya ilgi duyanlar tarafından kullanılır.
Statüko kavramı ise genelde daha iyi bir yol varken eski yolu kullanmaya devam edenler için sıkça kullanılan bir kelimedir. Bir anlamda yenilikten korkan insanlar için de kullanılan bir tanımlamadır. Statükocu tanımlaması yaygın olarak iş hayatında veya politikada yenilikleri karşı çıkanları tanımlamak kullanılır.
"Biz bildiğimiz yoldan gidelim!" sözlerini duyduysanız karşınızda bir statükocu konuşuyor demektir!!!
Statüko sözcüğü mutlak olumsuz bir durum belirteci ya da bildirgeci değildir. Eğer ki geçmişten beri süreklilik arz eden olay olumlu ise yine statüko uygulanmaya devam etmiş olur. Örneğin; üç ayda bir düzenli ve devamlı olarak doktor kontrolünden geçmekte statükonun korunması anlamına gelir.
Sonuç Olarak; statüko geniş zaman ile ifade edilen eylemlerin tümüdür. Bir durumun statüko olması için geçmişten beri yaşanıyor olması gerekir.
Yorumlar
Yorum Gönder